Léčení akné a oparů jinak- homeopaticky

Léčení akné a oparů jinak- homeopaticky.

Cennou kapitolou v oblasti léčení některých úporných kožních problémů je užití homeopatických léků. Jejich výhodou je netoxičnost a také to, že nealergizují a nevysušují kůži. To se o řadě běžně užívaných léků říci nedá. Máme nyní na mysli léčení akné u dospívajících a také léčení oparů v každém věku. Velmi častou a psychologicky nevítanou formou akné je opakovaný a vytrvalý výsev četných charakteristických pupínků zejména na čele i jinde v obličeji. Pupínky bývají drobné,červené, postupně se žlutavým obsahem. Často mají v centru drobnou bílou hnisavou tečku. Jejich okolí je na dotyk citlivé.   Vhodným lékem je zde Eugenia  jambosa. Lze ji úspěšně užívat i při opakovaných výsevech.

Jiným typem akné jsou hluboké podkožní boláky uložené většinou na zádech, někdy také na krku či obličeji. Dlouho zrají, než se z nich  uvolňuje vazký žlutavý obsah. Zde může pomoci lék Kalium bromatum.  Při zjevném, pomalém hnisání boláků urychlí proces Hepar sulfur.

Je –li zrání boláků rychlé samo o sobě, je vhodným lékem Calcarea sulfurica. Dospívajícím, kteří mají tu smůlu, že ohnisko problému je v obličeji a zatvrdlé a bolestivé boláky mají až namodralou barvu zlepší stav Arnica montana. Jestliže se vyrážka akné nachází na okraji vlasové části  a pokožka má mastný nečistý vzhled je lékem volby Natrum muriaticum.

Vhodným doplňkem v péči o pleť  zad a krku jsou mýdla s výtažkem měsíčku  zahradního Calenduly. Na obličej samozřejmě mýdlo nepatří, nahrazuje kvalitní přírodní kosmeti

Většina  lidí se dříve či později v životě  setká s oparem. Objevuje  se opakovaně na rozhraní kůže a sliznice, nejčastěji na rtech. Podnětem k recidivě je stres a oslabení organizmu.Lékem, který může skvěle pomoci je Rhus toxicodendron.. Důležitou podmínkou úspěchu je co nejčasnější nasazení léku. Už ve chvílích, kdy se objevuje ono pálení a tlak, ohlašující týdenní protivné utrpení na rtu. V daném případě cucáme  homeopatické kuličky i po čtvrt hodině a při zmírnění svědění prodlužujeme interval na hodinu a déle. Od druhého dne postačí zpravidla podávat lék dvakrát denně. U většiny pacientů se  podaří to , co je jinak nemyslitelné. Opar zasychá a mizí během jednoho či dvou dnů. Méně typický vzhled oparu je, když se tvoří drobné vodnaté puchýřky. Pak podáváme Cantharis, stejným způsobem jako je popsáno výše nebo lék střídáme s uvedeným Rhus toxicodendronem. Žlutavě zakalený vzhled oparu indikuje podání léku Mezereum.

MUDr. Tomáš Karhan
Psáno pro časopis Zdraví  říjen 2009

Comments are closed.