Homeopatická léčba letních stravovacích obtíží

Letní čas bývá provázen změnou prostředí o dovolené, s tím dochází ke změně stravovacích návyků a možností. Také chalupářské grilování za teplých večerů přináší další zásah do ustáleného jídelníčku. Není potom divu, že se častěji mohou objevit menší či výraznější zažívací obtíže. Existuje řada homeopatických léků, které nám spolu s dietou mohou pomoci.

Příznakem, který je nejhojnějším, je plynatost s výrazně nafouklým celým břichem. Úlevu přináší lék China rubra 5 CH. Je –li pocit nevůle soustředěný do oblasti nad pupkem a pacientovi ulevuje říhání a vánek čerstvého vzduchu, je na místě podat Carbo vegetabilis (známé jako živočišné uhlí). Účinné je ovšem v homeopatické potenci 5CH. Je –li naopak plynatost soustředěna ve spodní části břicha , je –li obtížné vypuzování plynů a někdy i křeče žaludku a střevech, může pomoci Raphanus aativus niger 5CH( černá ředkev). Tento lék báječně pomáhá v obnovení pasáže střevní po chirurgických výkonech v oblasti břicha, ale chirurgové s homeopatií nemají většinou nic společného. Je –li po dietní chybě vodnatý průjem s kousky stolice, říhání s chutí snědeného jídla a bělavě povleklý jazyk, uleví lék Antimonium feudum. Zpravidla ho potřebují nezřízení jedlíci.

Lékem na kocovinu po všech oslavách je zcela suverénně Nux vomica 5CH. Pro nestřídmé labužníky je samozřejmou tečkou na počátku nového, trochu kalného dne. Při nesnášenlivosti piva je výběrově vhodné Kalium bichromicum 5CH. Je –li problém s tučným jídlem, pomáhá Pulsatilla 5CH. Při střevních problémech po ovoci může pomoci Arsenicum album 5CH stejně jako problém po požití paštiky a závadného masa, kde důsledkem je pálivý, silně páchnoucí průjem černé barvy a totální vyčerpání. Průjem po nezralém ovoci pomáhá řešit Ipeca 5CH. Typická bývá přítomnost nadměrného slinění, úleva po vyzvracení nenastává. Při břišních obtížích v souvislosti s potravou je ovšem vždy důležité vyhodnotit, jestli se pod běžnými obtížemi neskrývá náhlá příhoda břišní chirurgického typu, zejména zánět červovitého přívěsku. To ovšem soudný hříšný jedlík se standardní intuicí zpravidla včas odhalí. Neodhalí –li, zbývá ještě rychlý přesun na chirurgii.

MUDr. Tomáš Karhan

Comments are closed.