Kouzlo nechtěného

Kouzlo nechtěného

V posledních letech  přibývá i v mé ordinaci pacientů cizinců. Multikulti prostředí přijímám se zájmem. Jako osvěžení v jinak docela rutinní komunikaci s rodiči dětských pacientů a s pacienty samotnými.

Nedávno mi do ordinace přivedli čokoládovou holčičku až ze Srí Lanky. Bělostné zoubky se v jejích ústech blýskaly zvlášť ostře. Po vyšetření krčních mandlí po mně šlehla okem více než přísně, dalo by se říct divoce. „ Nejsi ty tygr?“, řekl jsem spontánně. Oko mi padlo na její dokumentaci.  Srí Lanka ?!   „ Nejsi ty  tamilský tygr?“  upřesnil jsem otázku  čtyřleté nechápající pacientce. Za mými zády se ozvalo. „ Nejsem, ale byl jsem.“  Netázán, lehce tlumeně odpověděl spontánně v češtině její ještě čokoládovější tatínek. Jeho bych se pochopitelně nikdy nezeptal..

O týden později přišla rodina z Ukrajiny. Chtěli zaregistrovat dítě do péče. Na otázku, jaké je povolání otce, odpovídal sympatický mladý tatínek trochu váhavě lámanou češtinou „ vlastně ani žádné“. „Z něčeho jste snad ale tady živi, kontroval jsem.“  „Napište řidič autobusu, vozím sem lidi na práci“ přidal váhavě.  V duchu mne napadlo, na jazyku trošku pálilo, ale neřekl jsem to nahlas: „  Vozíte je na sedadlech nebo v kufru?“. Vlídná rodina mi dala na přivítanou pozornost. Tašku s malou lahví whisky. Měla vinětu s nápisem  Old Smuggler. V překladu Starý pašerák!

Odpověď na anketní otázku Mladé fronty Dnes
MUDr.Tomáš Karhan květen 2009

Comments are closed.